FEDIPRO

IPRO’s zijn de slimme radertjes van onze economie

Independent Professionals (IPRO’s) komen voor in verschillende gedaantes: zelfstandigen in bijberoep, ambitieuze starters, hardwerkende freelancers of  als experten die na een verdienstelijke carrière hun expertise en engagement op een andere manier inzetten.

FEDIPRO richt zich vooral naar die laatste groep: zelfstandige managers, adviseurs, consultants, facilitatoren en experten die hun jarenlange ervaring inzetten bij bedrijven en organisaties, zowel op korte als lange termijn. Dankzij hun expertise bieden ze hen een onschatbare toegevoegde waarde en stimuleren ze de operationele ondersteuning, innovatie en groei.

Ze opereren onafhankelijk vanuit een zelfstandigenstatuut of vanuit een managementvennootschap. Hierdoor vallen ze niet onder de wettelijke bepalingen voor werkgevers, en ook niet onder die voor werknemers. Ze staan zelf voor alle mogelijke risico’s van  het ondernemerschap.

FEDIPRO is dé vereniging die ijvert voor erkenning van de IPRO’s in België.

De missie van FEDIPRO is om de toegevoegde waarde van zelfstandige ondernemers in de economie te bevorderen en ervoor te zorgen dat er een aangepast en volwaardig sociaal economisch statuut en professionele omkadering tot stand komt, dat bovendien internationaal afgestemd is.

In het bijzonder wil FEDIPRO zich inzetten voor die IPROs die dankzij hun specifieke competenties, expertise en engagement, essentiële en beslissingbepalende sleutelfiguren zijn binnen bedrijven en organisaties (nl. managers, experten, consultants,…). Hierbij wordt geen afbreuk gedaan aan de verschillende stadia die de IPRO ondergaat: van het starten over het matuur worden tot het beëindigen van de carrière of verderzetten ervan na de ‘pensioengerechtigde’ leeftijd. Lees hier meer over het unieke karakter van FEDIPRO.

FEDIPRO wordt aangestuurd door een Raad van Bestuur van doorwinterde IPRO’s, bijgestaan door verenigingsmanagementbureau 2Mpact. Hier vindt u meer contactgegevens.

De strategische doelstellingen zijn de volgende:

  1. Professionele informatieverstrekking voor de leden organiseren: Leden moeten perfect geïnformeerd zijn over alle mogelijke aspecten (sociaal, juridisch, markteconomisch,…) van het IPRO-statuut
  2.  Optimalisatie van de randvoorwaarden realiseren en opportuniteiten creëren: Leden moeten zichzelf permanent vormen inzake zowel het IPRO-specifieke als hun domeinspecifieke kennis om op een kwalitatieve manier opdrachten te kunnen uitvoeren. Daarnaast creëert FEDIPRO bijzondere business-opportuniteiten.
  3. Externe erkenning bekomen voor de IPRO:  Leden moet een volwaardig wettelijk statuut genieten dat hen toelaat optimaal hun job uit te voeren (bv. faire behandeling bij en toegang tot aanbestedingen, ondersteunende maatregelen voor opleiding, administratieve vereenvoudiging,…)

Verneem hier meer het gratis lidmaatschap en over de ledenvoordelen! 

Niet alleen in België neemt het aantal IPRO’s toe, maar ook in andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese koepelorganisatie EFIP (European Forum of Independent Professionals), waar ook FEDIPRO bij aangesloten is. De nieuwe trend maakt duidelijk hoe belangrijk IPRO’s zijn binnen het socio economisch weefsel. 

Meer weten over IPRO’s ? “Future Working: The Rise Of European’s Independent Professionals” door Professor Patricia Leighton, IPAG Business School Frankrijk (in opdracht van EFIP, 2014)

* Executive summary: http://wp.efip.org/wp-content/uploads/2014/03/Future_Working_Summary.pdf

* Full report: http://wp.efip.org/wp-content/uploads/2014/03/Future_Working_Full_Report.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s