De Stichting Innovatie en Arbeid vraagt meer aandacht voor freelancers

De Stichting Innovatie & Arbeid heeft in detail de freelancersmarkt in Vlaanderen in kaart gebracht en nagegaan of freelance werk ook werkbaar werk is. Ze vragen hiermee ook meer aandacht voor de freelancer. Omdat dé freelancer niet bestaat vragen ze een veelzijdige beleidsaanpak.

 

Per 100 werkende Vlamingen ongeveer 7 freelancers actief

De Stichting Innovatie & Arbeid definieert een freelancer als een zelfstandige ondernemer die geen personeel heeft en zijn eigen arbeid, kennis of creativiteit ‘verhuurt’ aan bedrijven op tijdelijke of projectbasis (gereglementeerde of vrije beroepen zijn geen freelance jobs). Op basis van deze definitie raamt de Stichting Innovatie & Arbeid dat Vlaanderen 119 226 freelancers telt.

De freelancers zijn een groeiend segment binnen de nieuwe zakelijke diensten. Uit de studie van de Stichting Innovatie & Arbeid blijkt dat freelance werk vooral de vorm aanneemt van management- en bedrijfsadvies (31%). 23% is actief binnen communicatie, reclame, vormgeving en fotografie, 17% in IT.

Vooral mannelijke freelancers

Bijna vier op vijf zzp’ers in de intellectuele diensten zijn mannen. De meeste zzp’ers (84,9%)  zijn al meer dan vijf jaar actief als zzp’er en zijn hoog opgeleid (86,6%).

Tevreden freelancers?

Zzp’ers in de intellectuele diensten zijn over het algemeen tevreden over hun jobkeuze (83,9% is tevreden), maar slechts 15,9% van hen is tevreden over hun sociaal statuut. Wat werkbaar werk betreft staan de zzp’ers in de intellectuele diensten aan de top (werkbaarheidsgraad van 57,8% tov alle zelfstandige ondernemers samen (50,7%)).

Toch laat ruim een kwart weten dat ze problematische werkstress ervaren en nog eens een kwart heeft problemen om de werk-privébalans te bewaren.

Uitdagingen of knelpunten voor freelancers?

Voor sommige freelancers staat hun verdienmodel onder druk door een neerwaartse tarievendruk, worden ze onzeker door de voortdurende zoektocht naar klanten, en bevatten sommige contracten valkuilen. Daarnaast springen de verschillen in het oog tussen de zelfstandige freelancer en de vaste medewerker in loondienst bij eenzelfde opdrachtgever. Die doen de vraag rijzen of een specifiek statuut nodig is voor freelancers.

Meer aandacht nodig voor freelancers

De context waarin freelancers werken evolueert snel. Het ontbreken van een uniforme definitie verhindert dat het beleid aandacht heeft voor deze groeiende groep op de arbeidsmarkt. De Stichting Innovatie & Arbeid doet met dit onderzoek een voorzet om meer aandacht te vragen voor de freelancers. Hoe dan ook dekt de vlag ‘freelancer’ vele ladingen van management consultants, over media professionals tot koeriers. Dé freelancer bestaat niet. Er is dus nood aan een veelzijdige beleidsaanpak.

Lees er hier het volledige rapport op na.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s