Apart statuut voor freelancers? Voka zegt ja, UNIZO neen

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka pleit voor een apart statuut voor freelancers.

Voka voerde een bevraging uit bij ruim 400 Vlaamse ondernemers waaruit blijkt dat 4 op de 10 onder hen een duidelijke trend naar meer verzelfstandiging zien in de onderneming. Freelancers, jobdelen, platformarbeid, flexijobs … winnen het meest aan belang.

De ondernemers gaven in de bevraging aan dat het werknemersstatuut echter te rigide is. 80% van de werknemers staat positief ten opzichte van een derde statuut, dat enerzijds voldoet in voldoende bescherming en minimale rechten maar anderzijds ruimere flexibiliteit, inzetbaarheid en autonomie toelaat.

‘In ons land zijn er geen goede regelingen voor flexibele en atypische arbeid, de scheiding tussen werknemer en zelfstandige wordt steeds dunner en nieuwe arbeidsvormen, zoals platformarbeid en flexi-jobs, zijn in opmars. De arbeidsmarkt moet zich daaraan aanpassen.’, aldus Voka-topman Hans Maertens in dit artikel van De Tijd. Daarom pleit Voka nu voor de invoering van een derde statuut voor freelancers.

UNIZO liet vorige week, naar aanleiding van hun ‘Freelancer Focus 2017’-rapport, nog weten dat ze aandringt op een beleid dat freelancers ondersteunt en begeleidt als volwaardige zelfstandigen. Een ‘tussenstatuut’ voor freelancers is daarbij voor UNIZO niet aan de orde. “Freelancers zijn voor ons echte zelfstandigen. Uit onze enquêtes blijkt dat zij zelfstandig willen zijn en dat ze niet willen gaan naar een apart statuut dat lijkt op dat van een werknemer en waarin ze minder flexibiliteit zouden hebben”, zegt coördinator sociaal beleid Caroline Deiteren aan de VRT nieuwsdienst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s