Groeiend aantal freelancers vraagt om beter sociaal statuut

Freelancen zit in de lift. Dat staat in het UNIZO-dossier ‘Freelancer Focus 2017’ – Onderzoek naar Freelancers in Vlaanderen & Brussel. Er is een stijging van het aantal freelancers met 9,0% ten opzichte van vorig jaar. Uit de Startersatlas 2017 van UNIZO blijkt ook dat zakelijke dienstverlening sinds enkele jaren de ranglijst aanvoert met het hoogste aantal startende eenmanszaken/vennootschappen. Wie is de freelancer in Vlaanderen en Brussel en hoe denken zij over hun sociaal statuut?

Het grootste deel van de freelancers bevindt zich in de sector van “adviesbureaus op het gebied van bedrijfsbeheer & adviesbureaus op het gebied van public-relations en communicatie” (30.754) , “IT-diensten” (14.568) en “Creatieve activiteiten, kunst en amusement” (13.322). Samengeteld komen deze drie groepen samen op een cijfer van 58.644 freelancers (49,1% van het totaal).

Profiel van de freelancer

Uit een studie van UNIZO rond het profiel van de freelancers onder hun leden blijkt dat 69% van de freelancers man is en 31% vrouw. 62% van de respondenten is tussen 35 en 54 jaar oud. 14% is tussen de 25 en 34 jaar oud en minder dan 1% is jonger dan 25. 23% is ouder dan 55.

10% van de freelancers is actief in management consultancy, 9% in project management, 6% in human resource consultancy en interim management, 4% in marktonderzoek en sales, 3% in technische consultancy en 2% in accounting of financieel consultancy. In totaal werden 22 freelance-activiteiten gedefinieerd door UNIZO waaruit de respondenten konden kiezen.

41% van de freelancers rekent een uurtarief aan, 36% verrekent per halve dag of hele dag, 19% rekent forfaitprijzen per type opdracht en 4% rekent per maand af. In 2017 rekent drie op vier freelancers een uurtarief aan tussen 30 en 90€ (excl. btw).

Tevreden met inkomen?

56% van de freelancers vindt dat ze goed tot zeer goed verdient en maakt zich geen zorgen. 30% verdient net genoeg om rond te komen. 14% geeft aan te weinig te verdienen en verwacht financiële problemen.

Vinden van nieuwe klanten?

Het eigen netwerk is voor de freelancers het belangrijkst om nieuwe klanten te vinden (88%). Ook bestaande klanten (68%) en tussenpersonen of bemiddelaars (45%) zijn hierbij belangrijk. Ook via netwerkactiviteiten (30%) en de eigen website (21%) krijgen freelancers nieuwe opdrachten binnen.

59% van de freelancers geeft ook aan samen te werken met andere freelancers (46% projectgebonden, 5% op structurele wijze).

Sociaal statuut moet beter

87% van de respondenten gaf aan dat het sociaal statuut van de freelancer moet verbeteren. Van die 87% is 26% zelfs bereid daar meer voor te betalen. 76% van die 87% vindt dat het sociaal statuut voor zelfstandigen gelijkgesteld moet worden aan dat van de werknemer. Zaken die prioritair verbeterd moeten worden zijn volgens de respondenten vooral een hoger minimumpensioen (71%), hoger proportioneel pensioen (54%), uitbouwen van een werkloosheidsverzekering (48%), hogere uitkering langdurig arbeidsongeschikten (40%).

Lees het volledige rapport en de beleidsaanbevelingen van UNIZO na via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s