De flexibele schil: veel meer dan een HR-uitdaging

Je moet geen HR-expert zijn om het er mee eens te zijn dat we in de toekomst minder en minder over functies binnen een hiërarchische structuur zullen spreken, maar meer over het invullen van behoeften inzake competenties, skills, talenten, … Als je dat vanuit de positie van de zelfstandige professional bekijkt is het vooral belangrijk een ‘match’ te vinden tussen de organisatie en de professional inzake de rol die hij/zij invult.

Het schema hieronder probeert in kaart te brengen hoe de klassieke functies van een organisatie, nl. management, ondersteunende en uitvoerende diensten door de zp’er aangevuld worden vanuit verschillende rollen. Misschien wat zwart-wit en niet helemaal volledig, maar het geeft een duidelijke indicatie waar die flexibele schil impact zal hebben.

rollen van zp'er freelancer

Het belang om dat onderscheid te maken heeft te maken met het feit dat het hier niet enkel om het leveren van kennis of ‘handjes’ gaat. De rol die de zp’er opneemt bepaalt op de eerste plaats ook zijn verantwoordelijkheid, wat in een contractuele relatie tussen opdrachtgever en zp’er maar best goed wordt afgelijnd bij aanvang. Een ander facet van de gekozen rol heeft ook met betrokkenheid of engagement te maken: op welke manier wil de zp’er zich inzetten in een breder of groter verhaal? Bijvoorbeeld door echt te gaan participeren in de organisatie. Vooral op het vlak van de consultant zien we hier interessante nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Wil je weten hoe dit in z’n werk kan gaan, kom dan op het FEDIPRO-event op 26 oktober e.k. luisteren naar Prof. dr. Ard-Pieter de Man (Sioo.nl en Vrije Universiteit Amsterdam). Hij bekijkt al meer dan 10 jaar als adviseur én academicus hoe het ‘adviesvak’ evolueert en hoe nieuwe thema’s en business modellen ontstaan om oplossingen te bieden als consultant. Vergeet uurtje-factuurtje en laat je inspireren door inzichten die voor elke consultant (ook de zelfstandige) het verschil moeten maken, zoniet loop je de kans niet langer relevant te zijn voor je klant.

Volledige programma van het FEDIPRO-event op 26 oktober 2017.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s