“Freelancers: in feite buiten ze zichzelf uit!”

Onder deze titel verscheen op Apache.be een artikel over de werkomstandigheden van de freelancer. Pascal Gielen, hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit Antwerpen, vindt dat freelancers helemaal niet zelfstandig zijn, dat ze het slechtst beschermde sociale statuut hebben, dat ze voortdurend moeten bedelen om opdrachten en bovendien moeten ‘foefelen’ omdat de bestaande structuren geen oplossing bieden. Als mogelijk oplossing om zich beter te beschermen stelt Gielen dat ze zich collectief kunnen organiseren, bv. binnen coöperaties. Ook de overheid, het onderwijs en zelfs de vakbonden moeten zich meer het lot van de freelancers aantrekken.

Dat het niet altijd even eenvoudig is voor de zelfstandige professional zullen we niet ontkennen, maar in veel gevallen weegt de autonomie door op de ongemakken van de grijze zone van het statuut en de daaruit voortvloeiende administratieve implicaties.

Vanuit FEDIPRO dragen we er graag toe bij om het principe ‘Vrijheid in verbondenheid’ onder gelijkgestemden vorm te geven en actief inspanningen te ‘collectiveren’ om de zelfstandige professionals de best mogelijke professionele comfortzone te bieden. Dit betekent op de eerste plaats werken aan sterke professionals, maar tegelijk ook naar de diverse actoren (overheid, intermediaire organisaties, opdrachtgevers) een duidelijk signaal geven over de gewenste positionering van deze bijzondere groep van professionals.

Ook overtuigd dat er voor jou als ZP’er nog heel wat opportuniteiten zijn, neem dan deel aan onze missie om zelfstandige professionals niet enkel een gezicht maar ook een stem te geven. Word nu lid voor slechts 120 eur/jaar (+btw)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s