De Bermudadriehoek van de ZP’er – verslag Powerevent

De ambitie van het event was om vanuit 3 invalshoeken te kijken naar de driehoeksverhouding tussen zelfstandige professionals, intermediaire agentschappen en opdrachtgevers. Bij wijze van teaser aangekondigd als de Bermudadriehoek van de Zelfstandige Professional.

foto1Katrien Penne, onderzoekster bij de SERV (Sociaal-economische Raad Vlaanderen), en belast met een uitgebreid onderzoek naar freelancing in Vlaanderen bracht exclusief voor FEDIPRO enkele cijfers en inzichten die het belang van de zelfstandige professional binnen de Vlaamse economie bevestigen. Zo zijn er 140.000 freelancers, waarvan 40% tot de categorie business consulting horen. Het onderzoek gaat ook verder in op wat werkbaar werk is voor de freelancer en de verdere professionalisering, niet in het minst bij de intermediairen (cf. Managed Service Providers).

Frederik Berckmoes-Joos, binnen Moore Stephens belast met het uitrollen van een duurzaam businessmodel op langere termijn, bracht een inspirerende visie op hoe Moore Stephens omgaat met ZP’ers. Sleutelconcept hierbij is ‘interdependentie’ – beide partijen (ZP’ers en de overkoepelende organisatie) hebben mekaar nodig om flexibel en wendbaar te zijn, maar ook om innovatief te blijven. ZP’ers vertonen qua attitude (autonomie, professionalisme, ondernemende ingestelfoto2dheid) veel gelijkenissen met de consultants van Moore Stephens. Maar het blijft belangrijk dat er geïnvesteerd kan worden in innovatie. Dit is niet altijd zo makkelijk voor de individuele ZP’er. Die blijft soms liever bij zijn leest en probeert wat hij doet vooral beter te doen. Door ‘collectief’ te investeren, zoals Moore Stephens deed in een vooruitstrevend accountancyplatform (OKTAV), is het ook mogelijk om ‘andere’ dingen te doen. Iets voor de ZP’er om bij stil te staan – vooral als die kiest om geïsoleerd door het (professionele) leven te gaan.

Tot slot bracht Hugo-Jan Ruts, de drijvende kracht achter ZiPconomy.nl, een Nederlands platform dat de drie partijen van de Bermudadriehoek probeert te verbinden, een boeiende inkijk op hoe het freelancerslandschap in Nederland evolueert. Hoewel er op zich een andere cultuur heerst ten aanzien van zelfstandige professionals (er zijn ook 10 maal meer ZP’ers) zijn er heel wat gelijkenissen. En vooral uitdagingen, want in Nederland is de wetgever heel actief om het statuut te regelen en aan te sturen. Of het zover zal komen, en of dit wenselijk is, hangt grotendeels van de Belgische ZP’er zelf af.

foto3Uit de vragen en de nababbel tijdens de receptie bleek vooral veel interesse om verder in te gaan op de rol van de zelfstandige professional binnen een economische omgeving die permanent in beweging is. Hierbij gaat het niet op de eerste plaats over het (wettelijk) statuut van de ZP’er, maar wel over zijn of haar daadwerkelijke impact en hoe de ZP’er dit op een duurzame manier vorm kan geven. Een boodschap waar we vanuit FEDIPRO zeker op verder zullen werken in 2017.

De integrale presentaties worden ter beschikking gesteld van de deelnemers en de betalende leden. Voor 120 eur/jaar word je full member. Verneem er hier alles over: https://fediprolab.wordpress.com/lid-worden/full-member/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s