Wat je zelf doet, doe je beter, of toch liever niet ?

Nederland kent sinds mei een nieuwe regeling voor freelancers en zelfstandige professionals. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties bestaat eruit dat er met modelovereenkomsten gewerkt moet worden zodat er duidelijkheid is over de financiële afspraken en tegelijkertijd wordt hiermee elke vorm van schijnzelfstandigheid vermeden. Op het eerste zicht een mooie regeling, waar de overheid zelf niet in tussen hoeft te komen. Zij zorgt wel voor de goedkeuring van modelovereenkomsten, die overigens gratis ter beschikking gesteld worden.

Nochtans is er heel wat commotie bij de zp’ers in Nederland. Zo zijn er nog heel wat vragen rond het effectieve gebruik van de overeenkomsten. Ook de bevoegde staatssecretaris Wiebes geeft toe dat de impact van de Wet DBA groter is dan verwacht. Blijkbaar heeft men de complexiteit en diversiteit van de zp-markt onderschat. Wie er meer over wil vernemen kan terecht op de website zipconomy.nl.

In elk geval doet het vragen rijzen hoe we er in België verder mee om zullen gaan. Komt er een gelijkaardige regeling, zullen werkgevers- en/of werknemersorganisaties zich in het debat gooien, zullen de ‘bureaus’ stappen ondernemen? Maar vooral: wat zullen de zp’ers zelf doen? Wil je op de hoogte blijven, kom dan zeker naar het event van Fedipro op 27 oktober in Gent (Drongen). Gratis voor freelancers en zp’ers. Meer informatie op www.fedipro.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s