Waarom wordt men al dan niet zelfstandig?

Allerhande studies tonen aan dat er steeds meer mensen zijn die kiezen voor een zelfstandig statuut, vaak als freelancer. Redenen hiervoor zijn voornamelijk meer vrijheid in allerhande aspecten van de job, maar wordt men ook ook noodgedwongen zelfstandig. Economiefilosoof Rogier De Langhe gaf trouwens onlangs aan dat mits een verbetering van het sociaal statuut van de zelfstandige nog veel meer mensen ervoor zouden kiezen om zelfstandig te worden.

Vrijheid=blijheid voor freelancers

Een studie door Randstad Professionals wees recent uit dat het aandeel freelancers aan het groeien is. Er zouden volgens de recentste cijfers (van het RSVZ) 1.006.519 zelfstandigen zijn in België. Daarvan schat Unizo dat er 132.000 freelancers zijn (zij definiëren freelancers als zelfstandigen zonder personeel die hoofdzakelijk in een business-to-businesscontext diensten verlenen op basis van tijdelijke contracten, opdrachten of projecten.)

Het aantal freelancers neemt jaarlijks toe. Van die 132.000 freelancers zouden er ruim 52.000 consultant zijn. Directeur Randstad Professionals Isabelle Callebaut zegt dat er de laatste vijf jaar een verdubbeling van het aantal freelancers gekomen is. Uit onderzoek van Randstad blijkt dat één van de belangrijkste drijfveren om als freelancer aan de slag te gaan de vrijheid van het statuut blijft. Ze hebben vrijheid op zeer veel vlakken: het al dan niet aannemen van een opdracht, het bepalen van hun tarief, kiezen van klanten, bepalen van werktijden en vakanties … Bedrijven kiezen bovendien steeds vaker om freelancers in te zetten omwille van hun flexibiliteit.

Benieuwd naar de 5 redenen waarmee Randstad mensen aanspoort om freelancer te worden? Lees hier het volledige artikel.

Ook vaak noodgedwongen zelfstandig

Hoewel heel veel mensen dus kiezen voor meer vrijheid door zelfstandig te worden, wijst een Nederlands onderzoek door ZZP enquête uit dat ongeveer 25% van de respondenten onder andere uit nood gestart is als zelfstandige, bijvoorbeeld door ontslag bij een werkgever. In het onderzoek worden als ‘noodgedwongen’ redenen volgende aangehaald: bezuinigingen op het werk, hogere leeftijd, faillissement, ontslag, weinig kansen op de arbeidsmarkt …

Andere redenen die vooral aangegeven worden om zelfstandig te worden zijn uiteraard: vrijheid (70%), uitdaging (36%), graag eigen baas willen zijn (41%).

Meer weten over deze enquête.

Werken aan statuut van zelfstandige, eerder dan aan het werknemersstatuut

Eind juni 2016 beschreef Rogier De Langhe, economiefilosoof aan de UGent, nog hoe uit een studie blijkt dat één op de drie werknemers zijn werk niet zinvol vindt. Zelfstandigen scoren daarin een stuk beter. Bonden vinden het de verantwoordelijkheid van overheid en werkgevers om te zorgen voor ‘werkbaar werk’. Ze willen de werknemers en arbeiders de lusten van een zelfstandige leven geven, zonder de lasten. Maar beter is het misschien om na te gaan hoe de sociale positie van zelfstandigen in onze maatschappij kan verbeteren.

Waarom worden mensen die autonomie, verantwoordelijkheid en eigenaarschap willen niet gewoon zelfstandig? Dat is hier wellicht een veel pertinentere vraag. Het statuut van zelfstandige is blijkbaar zo precair dat mensen nog liever opgesloten zitten in een gouden kooitje dan voor zichzelf te beginnen. Lees hier het volledige opiniestuk van Rogier De Langhe.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s