Marketing essentials voor IPRO’s: wees authentiek en durf wat prijs te geven!

Stromen de opdrachten vlotjes binnen voor jou als consultant, coach, trainer, project- of interim manager? Hopelijk is dat inderdaad zo het grootste deel van de tijd. Maar hoe groot je netwerk en hoe goed je werk ook is, er komt een tijd waarop je -hopelijk maar voor heel even- verlegen zal zitten om werk. Je kan een periode van enkele maanden zonder opdrachten maar beter vermijden en naar het einde van een opdracht toe jezelf alweer in de kijker zetten.

Om werkloze periodes zonder uitdagende nieuwe opdrachten te vermijden kan je er maar beter voor zorgen dat je PR-materiaal up-to-date is en bepaalde acties uitgedacht hebben. In de eerste plaats denk je bij PR-materiaal aan een frisse, goedwerkende website die actueel gehouden wordt en aan opvallende visitekaartjes die de mensen terug bij jou brengen.

Zorg ervoor dat je je onderscheidt van andere zp’ers die in dezelfde sector actief zijn. Je hoeft geen imposante campagne helemaal op je eentje op poten te zetten om op te vallen. Je kan ook groots zijn in kleine zaken die opvallen.

Je hebt steeds meer inspiratie met twee dan alleen, ga dan ook ten rade bij vrienden, familie, klanten om te horen wat hun idee is van opvallend PR-materiaal. En waarom vraag je ook niet eens raad aan een collega-ZP’er?

Enkele essentials die we je alvast willen meegeven:

De beste promotie is natuurlijk nog steeds een uitzonderlijk goed uitgevoerde opdracht. De mond-tot-mond reclame die daaruit volgt is onbetaalbaar.

Wees authentiek en communiceer eerlijk met potentiële klanten! Stap af van het idee dat marketing gelijk staat aan het bedotten van mensen.

Je verkoopt diensten en ideeën, wees je ervan bewust dat je ideeën overgenomen kunnen worden door anderen, maar wees ook niet te angstig om een stuk van je kennis of inspiratie te delen. Door te weinig van jezelf en je ideeën prijs te geven, weten potentiële klanten immers niet wat ze kunnen verwachten. Neem af en toe eens een risico!

Zorg voor een extraatje! Werk je een opdracht af voor een opdrachtgever, zorg dan dat hij positief verrast is door nog iets extra te doen voor hem. Dat kan vaak een klein gebaar zijn, waardoor hij toch aan jou zal denken als hij nog eens iemand zoekt voor een nieuwe opdracht of dat hij gratis reclame maakt in een gesprek met andere potentiële opdrachtgevers.

Ga voor het einde van een opdracht al aan de slag om nieuwe opdrachten binnen te halen door jezelf en je diensten onder de aandacht te brengen. Hoe je dat het beste doet en hoe je een marketingplan voor jezelf uitstippelt, leer je op de masterclass ‘Marketing voor de zelfstandige professional’ op 15 maart 2016 door marketingexpert Peter Desmyttere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s