#11 – Vlaanderen telt 400.000 zelfstandigen

Dit cijfer komt uit het  Onderzoeksrapport Creatieve Industrieën in Vlaanderen – update mapping en bedrijfseconomische analyse, uitgevoerd in opdracht van FlandersDC. Van die 400.000 zelfstandigen zijn er 53.000 of 13,2% actief binnen de Creatieve Industrieën in Vlaanderen.

In de studie wordt een zelfstandige duidelijk onderscheidend van werkgever en werknemer gedefinieerd als:

“een individu dat niet is tewerkgesteld bij een werkgever voor de uitvoering van zijn of haar professionele activiteit (met inbegrip van freelancers, zelfstandige ondernemers, enz). Een werknemer is een individu dat tewerkgesteld is bij een werkgever. Een werkgever is een entiteit die minstens 1 personeelslid tewerkstelt. Hierbij dient gezegd dat we enkel zelfstandigen en werkgevers met een eigen juridische structuur hebben kunnen capteren in de meting. Freelancers die tewerkgesteld zijn als werknemer van een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK) hebben we niet kunnen meerekenen, daar deze SBK’s vaak zijn opgenomen in complexe of veel grotere juridische structuren, zoals ketens van uitzendkantoren.”

* Rapport van Flanders DC, auteurs:  Schrauwen, J.; Demol, M.; Van Andel, W. & Schramme, A. (publicatie 2014, in het bijzonder pagina’s 10-12)

Link: http://www.flandersdc.be/sites/default/files/Flanders%20DC%20Studie%20-%20Creatieve%20Industrieee%CC%88n%20in%20Vlaanderen%20-%20update_0.pdf

Members only: verder in kaart brengen van aantal IPRO’s er effectief zijn in Vlaanderen/België

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s