#10 – Werkbaarheidsprofiel zelfstandige ondernemers

Van alle zelfstandige ondernemers in Vlaanderen heeft ongeveer de helft (51,4%) een werkbare job. Bij land- en tuinbouwers, waar 56% een werkbare job heeft, is de situatie iets beter. De horeca-uitbaters tekenen met 40% het laagste werkbaarheidscijfer op. Dat blijkt uit de werkbaarheidsprofielen die de Stichting Innovatie & Arbeid uittekende voor zelfstandige ondernemers uit zes verschillende branches: land-en tuinbouw, transport-productie, handel, vrije beroepen, bouwsector en horeca.(1)

Jammer genoeg biedt deze studie geen inzicht in de situatie van de Belgische IPRO. In Nederland heeft het KIZO (Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemen) wel data over de IPRO, dankzij de “zzp index”, een onderzoek naar de welzijn en werktevredenheid van zelfstandige professionals.(2)

Bronnen:
(1) http://www.serv.be/stichting/nieuws/werkbaarheidsprofiel-zelfstandige-ondernemers-zes-sectoren
(2) http://www.kizo.nl/projecten/zzp-index/

Members only: Vertaalslag van buitenlands onderzoek naar de Belgische situatie (in Essentials).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s