#7 – Welke informatie biedt de Belgische en Vlaamse overheid over het statuut van IPRO’s ?

BELGIE

We zochten het even uit via een eenvoudige search op de websites van Belgium.be. De zoekterm “Freelance (r)” gaf geen resultaat.  “Zelfstandige” op belgium.be geeft 120 resultaten, weliswaar een mengelmoes van berichten door mekaar. Wat een van de meest recente items blijkt te zijn, nl. een PDF ivm het zich vestigen als zelfstandige, gaf een foutmelding. Wellicht het beste resultaat (jammer genoeg niet als eerste), is een pagina over zelfstandigen in hoofdberoep.

Wat opvalt bij de ‘typering’ van de zelfstandige beroepsactiviteiten is dat de onafhankelijke kenniswerker (los van de vrije beroepers) niet vermeld wordt:

“De beroepsactiviteit als zelfstandige omvat verschillende domeinen. De volgende natuurlijke personen worden beschouwd als zelfstandigen:
handelaars (met inbegrip van de ambulante handelaars: deur-aan-deurverkopers, verkopers op de openbare weg of openbare markten),
personen die een vrij beroep uitoefenen (architecten, artsen, advocaten …), landbouwers, veehouders, publieke mandatarissen.” (1)

We zetten onze zoektocht verder op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. Zoeken op freelance geeft een 10-tal resultaten, maar niet relevant voor de IPRO. “Zelfstandige” geeft meer dan 1600 resultaten, wat het niet evident maakt. Zeker als op nummer 1 (met 100% relevantie) naar een PDF gelinkt wordt over kostprijsberekening in varkenshouderijen. (2)

Voor het sociale statuut belanden we op de website van de FOD Sociale Zekerheid, die over een uitgebreid luik beschikt over allerlei sociale issues voor zelfstandigen in het algemeen. Het specifieke karakter van freelancer of IPRO komt ook hier nergens expliciet aan bod. (3)

Tot slot komen we uit op de website van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ), waar we informatie vinden over de Nationale Hulpkas.(4)

VLAANDEREN

Gaan we kijken op Vlaams niveau via de website vlaanderen.be, dan vinden we 157 resultaten voor ‘zelfstandige’, met onder meer een link naar informatie over de zelfstandige in bijberoep en het sociale statuut van zelfstandigen.(5)

Bronnen:

  1. http://www.belgium.be/nl/economie/onderneming/oprichting/zelfstandigen/in_hoofdberoep/
  2. http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/
  3. http://www.socialsecurity.fgov.be/nl/specifieke-info/zelfstandigen/nieuws.htm
  4. http://www.rsvz-inasti.fgov.be/nl/
  5. http://www.vlaanderen.be/nl/search?keyword=zelfstandige

Members Only: Verder in kaart brengen van die elementen die relevant zijn voor het statuut van de IPRO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s