#8 – De 10 ‘challenges’ voor de IPRO

Ondertussen zijn er meer dan 150.000 onafhankelijke zelfstandigen in België. Ze hebben sociaal gezien noch het statuut van werknemer, noch van werkgever (ze stellen geen personeel te werk). Niettemin zijn ze dankzij hun uitgesproken competenties, expertise en engagement essentiële spilfiguren in het socio-economisch speelveld. Je komt ze tegen als interim-managers, als consultants, adviseurs, facilitatoren of experten. Een grote groep bestaat uit zogenaamde freelancers, die hun vakkennis en ervaring inzetten bij het uitvoeren van specifieke opdrachten. Wat ze gemeen hebben is dat het kenniswerkers zijn.

En toch staan ze allen voor grote uitdagingen, op de eerste plaats niet zozeer wat de inhoudelijke expertise aangaat (professional in IPRO), maar zeker het element ‘independent’, want dat houdt in dat de IPRO ook een beetje ondernemer moet zijn en naar buiten toe moet treden, om klanten te vinden, maar ook om partners te vinden.

Als deze vragen enigszins twijfel oproepen, dan is het zeker wenselijk om erover na te denken lid te worden van FEDIPRO.

  1. Sociaal statuut: ben ik volledig wettelijk in orde, hoe zit het met fiscale issues, pensioenregeling, enz.?
  2. Risico-management: ben ik voldoende verzekerd (bv. gewaarborgd inkomen, beroepsaansprakelijkheidsverzekering) en neem ik voldoende voorzorgsmaatregelen?
  3. Eerstelijnshulp: heb ik regelmatig ‘kleine’ praktische vragen over mijn statuut als IPRO waar ik niet onmiddellijk ergens terecht kan ?
  4. Praktische organisatie: hoe organiseer ik mijn kantoor, doe ik beroep op co-workingspaces, kan ik ergens voordelig materiaal aankopen?
  5. Opdrachten vinden: hoe zorg ik voor continuïteit in opdrachten en hoe vind ik kwalitatieve opdrachten?
  6. Samenwerken: Hoe bouw ik een kwalitatief netwerk van complementaire ‘partners’ uit om samen projecten uit te voeren ?
  7. Samenwerking afsluiten: beschik ik over een stevig contract om de juridische dienst van een grote onderneming aan te kunnen of heb ik net een heel flexibele samenwerkingsovereenkomst nodig?
  8. Permanente vorming: ondanks de dagelijks inzet van je expertise, heb ik ook wel nood aan bijkomende vorming en nieuwe inzichten om als professional ‘on top of things’ te blijven?
  9. Lerend netwerk: ik heb behoefte aan contacten met collega-IPROs, om zaken te delen, om van hen te leren?
  10. Inzicht in de sector: het statuut van IPRO is nog in volle ontwikkeling en kent een toenemend belang als volwaardig ‘businessmodel’. Ben ik voldoende op de hoogte ? Denk ik mee over de toekomst van IPRO?

Lid worden (slechts 120 eur/jaar) ? Verneem hier meer over de ledenvoordelen! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s